Androloji

Androloji

Androloji, esas olarak erkek üreme ve cinsel sağlığı ile ilgili sorunları ele almaktadır.

Androlojinin ilgi alanları

  • Erkek kısırlığı (İnfertilite)
  • Ereksiyon sorunları
  • Cinsel isteksizlik
  • Penisteki yapı/şekil bozuklukları
  • Ejakülasyon (boşalma) bozuklukları
  • Orgazm sorunları
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Varikosel( testislerde varisleşme)
  • Prostat hastalıkları
  • Yaşlanan erkek

ERKEK KISIRLIĞI (İNFERTİLİTE)

Evli çiftlerin, herhangi bir doğum kontrol yöntemi olmaksızın, 1 yıl süreyle düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamaları kısırlık olarak değerlendirilir. Evli çiftlerin %10-15’i kısırlık nedeniyle doktora başvurmaktadır. Bu çiftlerde nedenler incelendiğinde sorunların yüzde 50’den fazlasının erkek kaynaklı olduğu anlaşılmaktadır. Hormonal bozukluklar, kullanılan ilaçlar, üreme organlarında meydana gelen hastalıklar, testiste sperm üretimi etkileyen varikosel, inmemiş testis, kimyasal maddeler, testis iltihapları, kabakulak gibi her türlü sağlık sorunu, geçirilmiş eski cerrahi müdahaleler, kanser tedavisi nedeniyle uygulanan kemoterapi ve ışın tedavileri, cinsel yolla bulaşan erkek kısırlığının önde gelen nedenleridir. Hastalıklar sperm üretimini etkileyebilir.

Düzenli ve korunmasız cinsel ilişki ile bir yılın sonunda çocuk sahibi olamayan çiftlerin 3 ile 5 günlük cinsel perhiz sonrası yaptıracakları “Semen analizi” erkekteki sorunun saptanmasını ve çiftlerin kısırlık tedavisine yönelik en uygun tedaviyi gereksiz zaman ve ekonomik kayıp olmadan almalarını sağlayacak ilk tetkiktir.

Kısırlık tedavisinde ilk olarak soruna yol açan faktörler belirlenmeli ve nedene yönelik tedavi planlanmalıdır. Bazı olgularda ise yardımcı üreme tekniklerine başvurulmaktadır.

İntrauterin İnseminasyon; Bilinen ismiyle “Aşılama” tedavisi kendiliğinden çocuk sahibi olmakta zorlanan anne ve baba adaylarına uygulanan bir yöntemdir. Erkekten alınan spermlerin laboratuvar koşullarında bazı işlemlerden geçirilip, yıkandıktan sonra bir kateter aracılığı ile rahim içine verilmesi işlemidir. Bu yıkama işleminin amacı sperm hareketliliğini ve dolayısıyla işlemin başarısını arttırmaktır.  Hafif sperm bozukluklarında, sperm hareketliliği yetersiz olan erkek adaylarda, normal cinsel ilişkinin olmadığı vajinismus gibi durumlarda, yumurta takibi yapılıp normal ilişki ile gebe kalamayanlarda uygulanan bir yöntemdir.  Bu yöntemin kullanılabilmesi için, belirli sayıda ve hareketlilikte sperm olması, kadın adayın tüplerinde ve rahim içinde bir problem olmaması gerekir. Ayrıca yapılan semen analizinde Toplam Hareketli Sperm Sayısı 5-15 milyon arasında olan çiftlerde önerilebilecek bir tedavi yöntemidir.

Mikroenjeksiyon yöntemi; Erkekten elde edilen tek bir spermin kadından elde edilen tek bir yumurta (oosit) içine mikroskop altında yerleştirilmesi sonrası gelişen embriyonun rahim içine aktarılması yöntemidir. Her türlü kadın ve erkek kısırlığında rahatlıkla uygulanmaktadır.

Yardımcı Üreme Yöntemlerinde Sperm Eldesi:

Yardımcı üreme yöntemi uygulanacak çiftlerde erkek hastalar sperm ya normal olarak ejakülat içinden elde edilir veya bazı özel durumlarda testisten sperm eldesi gerekebilir.

Testisten sperm eldesi iki yöntemle uygulanmaktadır

Mikroskobik Testiküler Sperm Eldesi (Mikro TeSe); Menide sperm izlenmeyen azoospermik erkeklerde ameliyat mikroskobu ile testiste sperm elde edilmesi işlemi Mikro TeSe (Mikroskop Eşliğinde Testisten Sperm Eldesi) olarak adlandırılır.  Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta testis içinde sperm kanalları ameliyat mikroskobu altında x25 kat büyültülerek incelenir ve dolgun, geniş görünümlü kanallar bulunarak içinde sperm aranır. Bu yöntem ile sperm elde etme oranı %55-60 arasında değişmektedir.

Testiküler Sperm Aspirasyonu (TESA); sperm kanallarının tıkanık olması, ereksiyon 8sertleşme sorunu) nedeniyle örnek veremeyen hastalar veya sperm DNA hasarı nedeniyle başarısız tüp bebek uygulaması olan erkeklerde sperm eldesi, için uygulanan sperm hücrelerinin, doğrudan kaynağından, yani testislerden (yumurtalıklardan) veya üreme kanallarından elde edildiği bir yöntemdir. Lokal anestezi altında testisten ince bir iğne ile girilerek aspirasyon yöntemiyle sperm elde edilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top