Not : Bu sayfadaki bilgiler genel kültür amaçlıdır. Tedavide kullanılmamalıdır. Bilgilerde ve değerlerde yazım hatası sonucu oluşabilecek bir yanlıştan sitemiz sorumlu değildir. En doğru bilgi için profesyonel hekimlere danışınız.
İdrar tahlilleri
Sg: Referans aralığı 1.010 – 1.020 arasındadır. Yoğunlukla ilgilidir. Değerler bu aralık dışında çıkarsa Refraktometre işe yine ölçüm yapılır. İdrardan protein atılması ve idrarın soğutulması sonucu yoğunluk artar.
pH
Ortalama pH 6 olarak alınabilir. Kusma, uzun süreli soğuk duş ve alkali maddelerin fazla alımı sonucunda idrar ph sı artabilir. Şeker, gut hastalığı, lösemi hastalığı, yüksek proteinli diyet yapılması, , C vitamininin eksikliği ve asidik ilaçların kullanılması ph yı düşürmektedir.
LEU: Lökosit
İdrarda lökosit bulunursa patolojik etkiye rastlanabilir.
NIT: Nitrit
İdrarda nitrit bulunursa nitrit üreten bakterilere rastlanabilir.
PRO: Protein
Hamilelikten normaldir. Normal hastalarda rastlanırsa böbrek fonksiyonlarıyla ilgili bir sorun olabilir. İdrarda atılan protein tipi önemlidir.
GLU: Glikoz
Negatif çıkması normaldir. Kanda glikoz artınca idrarla çıkması doğaldır. Gebelerde, uzun süre açlık durumunda, şeker hastalarında ve kurşun zehirlenmesinde idrardaki glikoz düzeyi artabilir.
KET: Keton
Keton açlık durumunda yükselir. Ayrıca diyabet hastalarında rastlanır. Şiddetli kusma, ateş ve ishal ketonu artırır.
UBG: Ürobilinojen
Normalde dışkıda bulunur, bazen idrarla atılır.
BIL: Bilirubin
İdrarda bulunmaz ancak sarılık gibi durumlarda rastlanabilir.
ERY: Eritrosit
İdrarda kanın olduğunu belirtir.