Alerji Aşı Tedavisi İmmunoterapi

Alerji Aşı Tedavisi İmmunoterapi

Alerjide Şebekesi Rehabilitasyonu ile ilgili bilmeniz gerekli olanlar – NAAF’ınmalumat metni

Uzun zamanlı ve ciddi alerji olaylarında medikal rehabilitasyon ile beğeni ediciyararlar alınamaması halinde alerji aşısı seçenek tek rehabilitasyon tekniğidir.

Bu rehabilitasyon hiposensitizasyon ya da allerjen immünoterapisi şeklinde debilinir.

Tedavinin temeli alerjen maddeleri alerjik olan şahsa enjeksiyonlarla uygulayarak alerjiyi azaltmaktır.

Alerjiye karşı sarfedilen kortizon enjeksiyonları alerji aşısı ile aynısı değildir.

Kortizon enjeksiyonları tekilce ciddi semptomlarda acil rehabilitasyonun ihtiyaç duyulan bulunduğu ve farklı rehabilitasyon formülleriyle tek netice elde edilemediğihallerde kullanılacaktır.

Alerji şebekesi rehabilitasyonunde bireyin tepkin gözler önüne serdiği alerjenler suda çözünmüş çözeltiler durumunda cilt altına enjekte edilir.

Başlangıç dozu çoğu şahısde alerjik cevap oluşturmayacak kadar düşük oranlardaverilir.

Enjeksiyon rehabilitasyonu 8 hafta süresince hafta içerisinde tek olmak üzerealerjen dozu hastanın tolere edebileceği en yüksek doza ulaşılana kadar gittikçearttırılarak yapılır.

Bu doz, başka bir deyişle idame dozu 8 hafta içerisinde tek olmak üzere 3 – 5sene yapılır.

Bu şeklinde rehabilitasyonde sarfedilen alerjenlere karşı metanetlilık geliştirilebilir.

 

Bu rehabilitasyon hangi hallerde uygulanabilir?

Alerjide şebekesi rehabilitasyonu huş ağacı ve çimen gibi polen alerjisinin çoğutüründe uygulanabilir.

Bu rehabilitasyon tekniği ciddi derecede bal arısı ya da yaban arısı alerjisi olan hastalarda yaşami tehlike arz edecek tepkiler tehlikesini azaltmak için de tüketilir.

Bazı seyrek hallerde hayvanlara ve ev tozu akarlarına karşı da şebekesiuygulanabilir.

Araştırmalar alerji şebekesi rehabilitasyonunin ilerde astımın ilerlemesinimanilediğini ve alerjik astım konusunda henüz iyi muayene dayanıklıada faydalıbulunduğunu göstermiştir.

Tablet şeklinde de yapılan çimen poleni aşısı Grazax çimen poleni alerjisi olanerişkinlerin ve 5 yaş üzeri çocukların rehabilitasyonu için onaylanmıştır.

Bu kapsül, çayır çimeni polen alerjeni çözeltisi sahibi olan süratli çözünen tekkapsültir.

Bu rehabilitasyon kimlere yapılır?

Alerjide şebekesi rehabilitasyonu rüyasınülmeden evvel antihistaminlerle normal alerji rehabilitasyonu ile göz ve burun semptomları için lokal ilaçlar tecrübe etmişolacaktır.

Bu tür ilaçların doğru tüketimine karşın bulguların sürmesi halinde alerji aşısı iyitek seçenek olabilir.

Alerji şebekesi rehabilitasyonu 5 yaşından ufak çocuklar için önerilmez.

Aynı şeklinde muayene edilemeyen astımı olanlara, ciddi kalp ve damar hastalıkları olanlara ya da kanser hastalarına da önerilmez.

Tedaviye hamilelik müddetince başlanmamalıdır.

Alerji şebekesi rehabilitasyonune polen mevsiminde başlanmayacaktır ve idame doza kadar doz arttırımı polen mevsimi başlamadan evvel sona ermiş olacaktır.

Örneğin huş ağacı için Temmuz – Şubat, çimen için Eylül – Nisan ve Pelin otu için Ekim – Nisan zamanlarında alerjen çözelti dozunun arttırımı yapılmalıdır.

Alerjide şebekesi rehabilitasyonu yapılabilmesi için evvellikli olarak alerjinin olumluiğne denemei ve/veya kan tahlili ile ispatlanmış olması gereklidir.

Akciğer işlevlerinin degerlendirilmesi de alerji şebekesi rehabilitasyonubaşlanmadan evvel yapılmış olması gereklidir.

Polen aşısı giderleri mavi reçete istikametetmeliklerine göre sosyal sigorta kapsamında size geri iade edilecektir.

Diğer aşılar konusunda ferdi geri ödeme için müracat edilmelidir.

Grazax kapsülleriyle yapılan alerji şebekesi rehabilitasyonu 3 sene süresince gün içerisinde tek gelenek çözünen kapsül alınarak yapılır ve rehabilitasyonye polen mevsiminden dört ay evvel başlanmalıdır.

En az iki sene müddetn orta dereceli düzeyde ile ciddi dereceli mevsimsel çimen polen alerji olaylarında ve başka rehabilitasyonlerin hastalık üstünde yeteri kadarmuayene sağlayamadığı veyahut yan tesirleri bulunduğu hallerde Grazax fiyatlarıgeri iade edilir.

Geri iade hakkının olması için hastanın farklı alerjen çözeltileriyle enjeksiyonrehabilitasyonu görmüyor olması da gereklidir.

Geri iade hakkı beş yaş ve üzeri çocuklar ve erişkinler için geçerlidir.

Tedavi nerede yapılır?

Alerji aşısı evvellikli olarak akciğer hastalıkları eksperleri, kulak-burun-boğazeksperleri ve alerji eksperlığı olan çocuk hekimleri doğrulusunda yapılmalıdır.

Yan tesir rizikosu

Alerji aşısı kimi yan tesir tehlikeleri ulaştırmaktadır.

Burun tıkanıklığı, gözlerde ve boğazda kaşıntı gibi hafif açıklanan veyahut solukdarlığı ya da alerjik şok şeklinde de yaşamı tehlikeye atabilecek ciddi tepkilermevzubahis olabilir.

Bu riziko aşının yapmasından derhal ardından en yüksek seviyededir.

Bu sebeple mümkün ciddi tepkilerda acil müdehale uygulanabilmesi içinrehabilitasyonun kafi donanıma sahip kalifiye merkezlerde yapması gereklidir venihai doz dataldikten tek 30 dakika kadar rehabilitasyon ortasındanbölünmemalıdır.

Aşının yapıldığı ilk gün süresince deride şişkinlik şeklinde de lokal tepkilerpaydilebilir ve şebekesi gerçekleştirdikten ardından 24 saat süresince ağır fizikseletkinlik gerçekleştirmekten kaçınılmalıdır.

Tedavinin sağladığı tesirler nelerdir?

Alerji aşısının alerji bulgularıni azaltabilecek, alerjiye bağlı hayat niteliğiniarttırabilecek ve başka alerji ilaçları gereksiniminı azaltabilecek tesirn tekrehabilitasyon tekniği bulunduğu ispat etmiştir.

Tedavinin tesiri çoğu şahıs için kalıcı olacaktır.

Ancak kimileri bariz tek iyileşme göremiyecektir ve daha rehabilitasyonye eskidenkimlerin iyi cevap vereceğini belirlemek ve hastaları buna göre seçmek olasıdeğildir.

Alerji aşısının kendi oranla vakit alan ve yüksek fiyatlı tek rehabilitasyon tekniğidir.

Yan tesir tehlikeleri ve rehabilitasyon gören herkesin iyileşme göremiyeceği gerçeği göz önünde yer aldırularak rehabilitasyonye hüküm datalmeden evveliyice rüyasınülmelidir.

 

İmmünoterapinin yeni ve henüz iyi formüllerinin ilerlemesiyle umut ediyoruz kiileride henüz güvenilir rehabilitasyon ile henüz iyi neticeler içerlemesı olasıolacaktır.

 

Alerjide şebekesi rehabilitasyonsi ile ilgili bulgular NAAF’ ın tıp konseyinemüracaat etılarak hazırlanmıştır

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top