Akut Bronşit
Bronşit hastalığından muzdarip olan hastalar, nefes darlığı, öksürük ve hırıltılı solunum gibi şikayetler yaşar. Bir solunum sistemi hastalığı olan bu rahatsızlık, kişilerin hayatını zorlaştırabiliyor.
Uzmanlar hasta olan kişilere kirli havadan korunmayı ve bol su tüketmeyi öneriyor.
BRONŞİT NEDİR?
Alt solunum yolunun önemli bir etmeni olan, bronşların enflamasyon halidir. Yani bronşların herhangi sebep ile enfekte olmasıdır. Hastalığın akut ve kronik olarak iki çeşidi vardır. Akut grip gibi hastalıklarla beraber görülebilirken, kronik daha ciddi bir iltihaplanmadır. Her iki durumda da ihmal edilmemeli, mutlaka tedavi edilmelidir.
Her iki rahatsızlıkta da yapılacak ilk iş eğer içiliyorsa sigarayı bırakıp istirahat etmektir.
AKUT BRONŞİTİN BELİRTİLERİ
Genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar esnasında görülen hastalık türüne Akut denir. Bu hastalığın başlarındaysa kuru ve ağrılı öksürük, sonraları sümüksü cerahatli balgam ile hafif ateş, az yapışkan balgam ve halsizlik görülmektedir. Bronşit hastaları, özellikle sisli ve soğuk havalarda rahatsızlık ve acı hissetmektedirler.
KRONİK BRONŞİTİN TANIMI
Kronik hastalıkta havayollarının iç yüzlerinde bulunan tüyler görevini yitirmiştir, yağlayan bezler büyümüştür. Herhangi bir nezle veya grip gibi solunum yolu hastalıkları, kısa süre içerisinde bu hastalığa dönüşür.
Akut bronşit zamanında tedavi edilmezse kronik bronşite dönüşebilir. Doktorun zamanında doğru ve düzgün teşhis yapması bu yüzden çok fazla önem taşımaktadır.