Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kronik Bronşit

Kronik bronşit, akciğerleri soluk borusuna bağlayan bronşların enflamasyonudur. Bronşlarda meydana gelen iltihap sonucu, akciğerlere hava giriş çıkışında azalma ve balgam üretiminde artış oluşur. İki yıl içerisinde, üç aya kadar çıkan süredeki günlerin çoğunluğunda öksürük oluşturan balgam üretimi söz konusu ise, bu durum kronik bronşit olarak değerlendirilir. Kronik bronşit, tedavi edilmezse amfizeme sebep olabilir. Sigara kullanımı, kronik bronşitin en çok karşılaşılan sebebidir. Sigara kullanmayanlarda ise hastalığın nedenleri arasında, hava kirliliği, endüstriyel toz ve küllere maruziyet, kronik astım, kistik fibroz, kronik akciğer enfeksiyonları sayılabilir.

Pnömoni

Pnömoni, halk arasındaki bilinen tabiriyle zatürre; kısaca akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Pnömoni, öncelikle bakteri veya virüslerden ve daha az yaygın olarak mantarlar ve parazitlerden kaynaklanan enfeksiyonlara bağlıdır. Pnömoni bulguları arasında, balgamlı öksürük ve ateş ile beraber titremeli üşümeler, hırıltılı solunum, nefes darlığı, derin nefes esnasında şiddetli veya saplanıcı türde göğüs ağrısı ve artmış dakikada solunum sayısı sayılabilir. Pnömoni tanısı için fizik muayene bulguları, radyolojik görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testlerinden faydalanılır. Hastanın yaşı, ek hastalıkları, enfeksiyona neden olan etken ve tıbbi tablonun ağırlığına göre gerekirse hastanın, hastanede yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. Pnömoni, dünyada diğer enfeksiyon hastalıklarına göre daha fazla ölüme neden olmaktadır.

Bakterilerin neden olduğu pnömoni, toplum kaynaklı ve hastanede edinilmiş olarak ikiye ayrılabilir. Toplum kaynaklı pnömoni için risk faktörleri arasında ileri yaş, eşlik eden hastalıklar (kronik obtrüktif akciğer hastalığı/KOAH, astım, kalp-damar hastalığı, diyabet, kanser, böbrek hastalığı vb.), alkol bağımlılığı, sigara kullanma, bağışıklık yetersizliği ya da baskılanması sayılabilir.

Pnömoni tedavisinde, enfeksiyona neden olan etkene yönelik olarak uygun ilaçlar kullanılır. Hastalığın önlenmesi, aşı yapılmasını, çevresel önlemlerin alınmasını ve diğer sağlık sorunlarının uygun biçimde tedavi edilmesini içerir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top