Alport Sendromu

Alport Sendromu

Alport sendromu hematüri, ilerleyici böbrek yetmezliği, işitme kaybı ve oküler anormalliklerle seyreden bir hastalıktır. Bu çalışmada merkezimizde Alport sendromu tanısıyla izlenen hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulguları ile renal biyopsilerinin histopatolojik ve elektron mikroskobik bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

 

Yöntem: Çocuk Nefroloji Kliniğinde Haziran 2004 ile Ocak 2018 tarihleri arasında takip edilen 14 Alport sendromlu hastanın başvuru şikayetleri, aile hikayesi, renal tutulumu, göz ve işitme bulguları, böbrek biyopsilerinin histopatolojik ve elektron mikroskobik değerlendirmeleri geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Yedisi kız ve yedisi erkek olmak üzere toplam 14 hasta değerlendirildi. Hastaların yaşları 15 ay-17 yıl arasındaydı (ortalama 10.7±3.8 yıl). On bir hasta hematüri, bir hasta vücutta şişlik, iki hasta ise şikâyeti olmaksızın ailelerinde Alport sendromu öyküsü olması nedeniyle araştırılmak üzere başvurdu.

Anne-baba arasında akrabalık beş hastada bulunurken, 11hastanın ailesinde Alport sendromu öyküsü mevcuttu. Sensorinöral işitme kaybı yedi hastada saptandı. Bilateral anterior lentikonus son dönem böbrek yetmezliği kliniğinde başvuran bir hastada saptandı. Böbrek biyopsisi yapılan 10 hastanın elektron mikroskobik incelenmesinde, tüm vakalarda glomerül bazal membranında incelmeler, kalınlaşmalar ve sepet görünümü ile karakterize düzensizlikler gösterildi. Sonuç: Hematüri şikayetiyle başvuran hastalarda aile öyküsünün sorgulanması, göz muayenesi ve işitme testlerinin yapılması Alport sendromu tanısını koymada yol gösterici olmaktadır.

 

Elektron mikroskobide glomerul bazal membrandaki tipik değişikliklerin görülmesi tanıyı kesinleştirmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top