Az Görme

Az Görme

Az görme, görme bozukluğunun başka bir tanımıdır. Az görme her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yaşlılarda, göz dejenerasyonunun başlamasıyla çok daha yaygın şekilde gözlenir. Az görme, “görüş keskinliğinde veya görüş alanında belirgin azalma” olarak tanımlanır, günlük aktivitelerin yapılmasına ciddi kısıtlamalar getirir.

Az görme belirtileri, merkezi görüş kaybı – bu durum, kişinin merkezi görüş alanında kör noktaların oluşumuyla sonuçlanır ve okuma, yazma, renkleri algılama, yüz tanıma ve netlik gerektiren tüm gündelik işlerde zorluklar çıkarır.

“Tünel görüşü” – olarak da nitelendirilen yanal görüşte azalmalar görüş alanını sınırlar. Bu tür belirtileri olan hastalar, nesnelere çarpmaksızın hareket edememeye başlarlar

Bulanık görüş – nesneler odak dışında kalabilir ve/veya belli mesafelerde ouslu görünebilirler.

Düşük gece görüşü – düşük ışık koşullarında veya geceleri görmekte zorluk çekme.

Parlak ışığa ve yansımalara hassasiyet – parlak ışıklı ortamlara alışma ve bu ortamlarda görme zorluğu çekme.

Az Görmenin Nedenleri: Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (AMD) Makula dejenerasyonu, retinanın orta kısmında yer alan makulayı etkiler. Periferik veya yanal görüşte azalma olmazken, merkezi görüşün azalması, kişinin okuma, yazma, detayları algılama (örnek: yüzleri tanıma) gibi becerilerini ciddi şekilde etkiler. AMD’nin kesin nedeni tam olarak anlaşılmamakla beraber, hastalık yaşla ilişkilendirilmiştir. Ne var ki, genetik bir yatkınlık varsa veya sigara kullanımı sözkonusuysa, AMD oluşum riski çok daha yüksektir.

Retinitis Pigmentosa (RP)

Halk arasında tavuk karası olarak da bilinen bu hastalığın ilk belirtileri, yanal görüşteki hızlı görüş kaybı ve gece görüşünde yaşanan görme zorluklarıdır. İlerleyen dönemdeki semptomlar, okumayı, yazmayı, renkli görüşü ve merkezi görüşü etkileyerek az görmeyle sonuçlanabilir. RP bir veya iki hatalı genin varlığı nedeniyle ortaya çıkar ve genetiktir.

 

Katarakt

Göz merceğinin üzerinde oluşan buğulu alana katarakt denir, bu durum görüntünün puslu ve bulanık olmasına neden olur. Yaşlı kişilerde daha yaygın gözlenir, reçeteli gözlüklerle, okuma sırasında ışığın arttırılmasıyla veya ameliyatla düzeltilebilir.

Glokom

Glokom, genellikle periferal ve yanal görüş alanını değiştirebilir. Glokom, gözün içinde birikerek optik sinire zarar veren basınçtır. Erken evrelerde fazla bir belirti göstermediğinden ancak düzenli göz muayeneleri glokom teşhisine yardımcı olabilir.

Diyabetik Retinopati

Diyabet hastaları etkileyen bu dejeneratif göz hastalığı, yüksek kan şekeri seviyelerinin göz arkasındaki hücrelere zarar vermesi ve kan damarlarının retinaya ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijeni taşıyamaması sonucu ortaya çıkar. Belirtiler genellikle görüş etkilenmehye başladıktan sonra kendini gösterir ve bu aşamadan itibaren hasar kalıcı olabilir. Dolayısıyla kan şekeri seviyesinin takibi ve düzenli diyabetik göz muayenelerinin önemi son derece büyüktür.

Görme destekleri

Çevredeki engelleri farketmeye veya mesafe/derinlik algısını iyileştirmeye yönelik pek fazla görme destek cihazı bulunmamaktadır. Ancak okuma ve birtakım yakın alan işlerini kolaylaştıran destekler mevcuttur.

Büyütme/filtreleme camları  – bu camlar, elleri kullanmaksızın görme desteği sağlayarak günlük aktivitelerin yapılmasına olanak verir.

Özel aydınlatma  – Kontrastı arttırarak ortamın daha rahat görülmesini sağlar.

Büyüteçler  – Farklı tiplerde büyüteçler vardır – elle tutulan, kendinden aydınlatmalı, cepte taşınan veya elektronik (bu ürün görülecek nesneyi TV ekranına veya monitöre yansıtmanızı, kontrastı ve renkleri ayarlamanızı sağlar).

Az görme genellikle kalıtımsal veya yaşlanmaya bağlı bir durumdur. Ancak herkesin başına gelebilir, göz hastalıkları ve belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, kendini  veya sevdikleriniz için göz hekimini ziyaret etmeniz gerektiğini size bildirir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top