Ağız Bakımı(Diş Ve Diş Eti Bakımı)

Sağlıklı diş etleri bilinenin aksine kan kırmızısı değil açık pembe renkte olur ve dişlere sıkıca yapışır. Bunun yanı sıra Parlak ve portakal kabuğuna benzer bir görünüme sahip olan diş etlerinin diş eti sağlığını kaybetmesi veya diş eti sağlığının bozulması ise bu özelliklerde meydana gelen anormalliklerle görülür.

Diş etlerinin sağlığını bozan en önemli durumlar, dişler ile aralarında kalan besin artıklarıdır. Diş etleri ve diş arasında kalan bu besin artıkları ile beslenen bakteriler diş etleri üzerinde hızla üreyerek bakteri plaklarının oluşmasına sebep olurlar. Bakteri plağındaki mikroorganizmaların varlıkları sonucunda ortaya çıkan asit içerikli artık maddeler ise diş etlerine zarar vererek iltihaplanmalara yol açar. Böyle bir durumun oluşmasının engellenmesi ve dişetlerinin sağlığının korunması için ağız ve diş bakımının düzenli ve doğru şekilde yapılması gerekir. Bunu başarabilmemiz için en önemlisi dişler sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Fırçalama sırasında çok sert olmayan, orta sertlikte bir diş fırçası kullanılmalı ve diş fırçalama en az 2 dakika sürmelidir.

Toplumumuz da Her ne kadar temel diş bakımında birçok insan yalnızca diş fırçası kullanmayı yeterli görse de bu yeterli değildir. Özellikle diş fırçalarının fırçalama sırasında ulaşamadığı ve temizleyemediği diş etlerinin aralarını temizlemek için diş ipi kullanılması gerekmektedir. Diş ve diş etinin temizlenmesi de yeterli değildir, bunun yanı sıra dilin de dil fırçası ya da arkasında dil temizliği için özel bölümler olan diş fırçaları kullanılarak temizlenmesi gerekir.

Ağız ve diş temizliğini tam olarak yapabilmek için için yeterli vakit ve imkan olmayan durumlarda, özellikle imkan dahilinde yemek yedikten hemen sonra ağzın su ile çalkalanarak temizlenmesi gerekir. Daha etkili temizlik için karbonatlı su ya da ağız gargarası da kullanılabilir. Diş bakımı için gereken uygulamaları yaparak ve bu önlemlere dikkat edilerek ağızda bakteri plağı oluşumu önlenir ve bu sayede diş etlerinin zarar görmesi de engellenmiş olur.

Diş etleri ayrıca fiziksel travmalardan da korunmalıdır. Bu yüzden diş fırçalarken ve diş ipi kullanırken ani ve sert hareketlerden kaçınılmalı, kabuklu ve sert kuruyemiş gibi besin maddeleri tüketilirken de kabukların diş etlerine batıp yaralanmalara sebep olmaması için dikkat etmek gerekmektedir.

Diş etlerinin sağlıklı olmasında dengeli ve düzenli beslenme de en az ağız bakımı kadar önemli bir yere sahiptir. C vitamini diş eti sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle beslenmede C vitamini içeren yeşil sebze ve turunçgiller gibi besinlere yeterince yer verilmelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top