Ağız Kokusu
Tanım
Halk arasında ağız kokusu olarak bilinen durumun Tıbbi ismi halitosis dir. Genellikle yetersiz ağız bakım alışkanlıkları, ağız içinde oluşan enfeksiyonlar, sigara ve alkol alışkanlıkları gibi sağlıksız alışkanlıklar ve yediğiniz yiyecekler (kokulu yiyecekler soğan, sarımsak gibi) neden olur. Diğer olası nedenler arasında ağız kuruluğu; solunum yolu enfeksiyonları; diyabet, böbrek, karaciğer ve akciğer hastalıkları gibi sistemik hastalıklar ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıkları yer alır.
Belirti ve Semptomlar
Ağzın kötü kokmasına sebep olan faktörler zamanla değişiklik gösterebilir. Az ya da çok, neredeyse hiç ağızları kokmasa da bir çok insan nefeslerinin nasıl koktuğu konusunda fazla endişelidir. Bazıları ise ağızları kötü kokmasına rağmen bunun farkında değildir. Altta yatan sebepler, plak sebebiyle ağız temizliğinin yetersiz kalması, yiyecek artıkları veya diş eti iltihabı olabilir. Nefesinizin nasıl koktuğunu anlamak kolay değildir. Ağız kokusunu test etmenin yöntemlerinden biri de burnunuzu ve ağzınızın önüne avcunuzu kapayarak avucunuzun içine nefesinizi üflemek ve sonasında da nefesinizi koklamaktır. Bir diğer yöntem ise samimi olduğunuz bir yakınımıza veya ailemizden birine nefesinizin kokup kokmadığını doğrudan sormaktır. Ağzınızın kötü koktuğunu onaylaması için bir diş hekimine de başvurabilir ve diş hekiminden bizzat bunu nasıl tedavi edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Nedenleri
Ağız kokusu genellikle ağızda başlar ve oldukça fazla olası sebebi vardır. Bu sebeplerin arasında yediğiniz bazı yiyecekler (özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulu besinler vb), alkol ve sigara, yetersiz ağız temizliği, diş eti rahatsızlığı, diyabet, ağız kuruluğu, sinüslerde ya da boğazda enfeksiyon, akciğer enfeksiyonu, böbrek/karaciğer yetmezliği ve sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yer alabilir.