Akciğer Nakli
Akciğer nakli, vücutta yer alan hasta bir akciğeri çoğunlukla ölen birinin bağışlamış olduğu sağlıklı bir akciğerle değiştirme ameliyatıdır. Sağlık durumunuza göre akciğer nakli, bir akciğerinizin veya ihtiyacınıza göre iki ciğerinizin birden değiştirilmesini kapsar. Bazı nakil amaliyatlarında ameliyatın durumluna göre akciğerler, bağış yapan kişinin kalbiyle birlikte nakledilecek hastanın vücuduna yerleştirilir.
Canlı akciğer bağışlanması oldukça nadirdir. Akciğer nakli gerçekleştirmek için yapılan operasyon da, nakil yapılacak olan çocuğun hasta olan akciğeri çıkartılır ve çıkartılan hasta akciğer yerine sağlıklık bir yetişkinin, genellikle anne babadan birinin ciğerinin bir bölümü konabilir. Aynı işlem bir yetişkin için yapılacaksa iki canlı donöre ihtiyaç vardır.
Neden Yapılır?
Sağlıksız ya da hasarlı ciğer, vücudunuzun ihtiyacı kadar olan oksijeni temin etmekte zorluk çeker. Birçok hastalık ciğerinizi zedeleyip görevini düzgün yapmasını engelleyebilir.
Ciğerlerdeki hasar, çoğunlukla ilaç ya da özel nefes aletleriyle tedavi edilebilir. İlaçla yapılan akciğer tedavileri artık işe yaramamaya başladığında ya da akciğerlerinizin fonksiyonu yaşamınızı zorlayıp tehdit edecek kadar azaldığında doktorunuz akciğer naklini önerebilir.
Riskler
Riskleri
Akciğer naklinin komplikasyonları bazen ölümcül olabilir. Akciğer nakil ameliyatının iki tane büyük riski bulunmaktadır: iltihap ve vücudun akciğeri kabul etmeyerek reddetmesi.
Reddetme riski
Bağışıklık sisteminiz yabancı maddelere karşı sizi korur. Akciğer nakili için Sizinle eşleşen en uygun donörde bile bağışıklık sisteminiz koruma durumuna geçip yeni akciğeri veya akciğerleri kabul etmeyebilir. Nakil ameliyatından sonra, bağışıklık sisteminizi yatıştırmak için size ilaçlar verilir. İlaçları hayat boyu almanız da gerekebilir.