Akut Poststreptokokkal Glomerulonefrit

Akut glomerulonefrit

Hastalığın iltihaplanması ekseriyetle mikroplu bir hastalıktan sonra yada başka bir hastalık nedeni ile olur veya bir böbrek bozukluğu olabilir. Eğer hastalık mikroplu bir hastalıktan sonra olursa akut postinfeksiyöz glomerulonefrit denir. Hastalığa neden olan en yaygın enfeksiyon streptokokun sebep olduğu enfeksiyondur. Bunlar bakterili sepsis pnömokoka bağlı zatürree tifo hastalığı frengi endokarditdir. Mononükleoz, böbrek iltihabı, kabakulak, kızamık veya sarılık yapan virüsler tarafından yada echovirus coxsachievirus tarafından da oluşturulabilir. Hastalık esasında enfeksiyona ve virüse reaksiyon değildir. O enfeksiyonun vücudun bağışıklık mekanizmasını ortaya çıkarmasının neticesidir. Diğer sebepler IgA nefropati, lupus, vaskilüt, Henochschönlein, purpurası ve glomerulus hastalığıdır.

Hastalık nadiren streptokoka bağlı enfeksiyondan (boğaz veya cilt enfeksiyonu) sonra olur. Bu 6 ila 10 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Boğaz ağrısı iyileştikten 6 – 10 gün sonra bu hastalık ortaya çıkar. Ciltteki hastalıkta (streptekokun neden olduğu) ise aradaki dönem 2 haftadır. Bu durumun aksine IgA, glomerulonefrit, nefropatisinde ve idrarda, kan, üst solunum yolu enfeksiyonunun hemen arkasından ortaya çıkar.

Gene de birçok (streptokok) enfeksiyonları glo-merulonefrite neden olmaz. Ancak birkaç türü glomerulonefrite neden olabilir. Ayrıca her hastada belirtileri ortaya çıkmayabilir. Bir ailede glomerulonefrit yapan streptekok enfeksiyonu salgını görülebilir. Hastalığın belirtilerini gösteren her kişiye karşı belirtisiz 3-4 hastalık vakası vardır.

 

Belirtileri

 

. Son zamanlarda görülen streptococcal (streptokoka bağlı) veya virütik hastalıklar

. Kola veya çay rengi idrar

.Yüksek tansiyon

. Sıvı tutulması (birikmesi)

. İdrarda protein ve kırmızı kan hücreleri

. Hafif kansızlık olasıdır

. Baş ağrısı

. Görme bulanıklaşabilir.

. Yaygın ağrılar ve sancılar

 

Çoğu hastalık vakasında sıvı birikimi (ödem) ve yüksek tansiyon bir hafta içinde geçer. İdrardaki normal olmayan değerlerin normale dönmesi üç beş ay zaman alır.

Çocuklarda hastalığın seyiri üzerinde daha doğru tahminler yapılabilir. Yetişkinlerde tahmin yapmak daha zordur. Çocuklar çoğunlukla tamamen iyileşir, ilerde hiçbir kronik böbrek hastalığı belirtisi yaşamazlar. Ancak çok küçük bir yüzde de hastalık gelişebilir ve böbrek çalışmazlığı meydana gelir. Yetişkinler akut glomerulonefrit geçirince çok düzelemez. Bunun nedeni anlaşılamamıştır. Yaşadıkları ilk krizi ciddi geçiren yetişkinlerde böbrek yetmezliğine yükselme riski fazladır. Tek bir krizle hastalığı atlatanlar, böbrek kendiliğinden iyileşince genellikle sağlıklarına kavuşmuş oluyorlar. Krizlerin tekrarlaması çok nadir görülür, beraber bu tip vakaların üçte biri veya yarısı artan böbrek çöküntüsüne gider.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top