Adenit Hastalığı

Adenit

Adenit, lenf düğümlerinin ya da bezlerinin iltihabi hastalığıdır (lenf bezleri ve düğümleri bedeni enfeksiyona karşı koruyan sistem olan lenfatik sistemin parçalarıdır). Lenf düğümleri bedende çeşitli yerlerde bulunsa da en sık boyundakiler, koltuk altındakiler ve kasıktakiler enfekte olmaktadır. Genelde enfeksiyona bir bakteri, virüs ya da allerji neden olmaktadır.

Çocuğunuzda streptokok enfeksiyonu, enfeksiyöz mononükleoz, tonsillit (bademcik iltihabı) ya da diş apsesi sonrasında adenit oluşabilir. Derideki bir hasardan kaynaklanan enfeksiyon lenf bezlerine yayılarak kasıkta ya da koltukaltında adenit oluşumuna neden olabilir. Daha nadir adenit nedenleri arasında tüberküloz enfeksiyonu, toksoplazmoz, kedi tırmığı hastalığı da vardır.

ADENİT HASTALIĞI BELİRTİLERİ:

Adenit hastalığı belirtileri arasında hastanın boynu, koltukaltı ve kasığındaki lenf bezlerinin şişmesi ve hassaslaşması vardır ve kimi zaman deride kızarma da görülebilir. Adenitli hastalarda bazen de ateş yükselmesi görülebilir.

ADENİT HASTALIĞI TEŞHİSİ:

Eğer hastalığın belirtileri bir günden uzun sürüyor ise doktora baş vurulmalıdır. Doktor adenitin nedenini araştırmak için önce hastayı muayene eder. Görünür bir neden bulunmaz ise doktor kan kültürü, tam kan sayımı, mononükleoz testi ve tüberküloz deri testi isteyebilir. Doktor deri testinin sonuçlarını 48 saat sonra değerlendirecektir.

ADENİT HASTALIĞI TEDAVİSİ:

Adenit hastalığında tedavi nedene göre değişebilir. Ancak adenit tanısı konulan hastaların çoğuna antibiyotik tedavisi verilir. Tedaviye başlandıktan 3-4 gün sonra doktor lenf bezlerinin küçülüp küçülmediğini bakmak ve enfeksiyonun durumunu değerlendirmek için kontrol için hastanın tekrar gelmesini ister.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top