Ağızda AFT
Ağız içerisinde rastlanan ağrılı ülser olan aftnin tıp dilinde ki diğer ismi aftöz ülserdir. Oldukça sancılı bir ağrı süreci olan ve insan yaşamını adeta alt üst edecek seviyelerde rahatsızlık verilen aft, ağız içindeki mukoza tabakasının üstünde kırmızı oval sınırlı yaralar halinde görülür. Peki AFT nasıl geçer?
Aft ağız içinde görülen ağrılı ülserdir. Son derece de sancılı bir ağrısı olan ve ağrı başladığı zaman insan hayatını alt üst edebilecek boyutta acılar çektiren bu rahatsızlık ağız içerisindeki mukoza tabakası üzerinde sınırlı yaralar halinde görülmektedir. Erkeklere göre kadınlar da daha çok görülen aftöz , bunun dışında ergenlik dönemlerinde ve ergenliği takip eden 4-5 yıl içinde çok daha fazla görülür. İnsan yaşlandığı zaman (normal sağlık koşullarında ) rahatsızlık görülmemeye veya daha az görülmeye başlar. Aftnin bulaşması için birden çok neden vardır. Bunlar kalıtımsal nedenler, çevre koşulları sinir, stres gibi pekçok nedenden olabilir. Özellikle ergenlik döneminde gençlerin kendi kimliğini bulmasıyla birlikte fevri bir kimliğe bürünmeleri duygu durumlarını kontrol edememeleri ve üniversite sınavları gibi stres ve baskı içeren şeylerin üst üste gelmesi nedeniyle aft hastalığı görülür.
AFT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Aftöz tedavisinde uygulanan yöntemler yaraların sebebine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca kullanılan ağız bakım ürünleri (diş fırçası, diş macunu gibi) değiştirmeniz ve tüketilen yiyecek, içecekler de değişiklik yapmanız gerekebilir. Aft tedavisi için evde kullanabileceğiniz bazı yöntemler vardır ama bu yöntemleri bir süre tam olarak uygulamanıza rağmen yaralar hala iyileşme göstermediyse kendi kendinizi tedavi sonuç vermemiş demektir ve bunun yerine bir doktora giderek yardım almanız tavsiye edilir.