Çocuklarda Ağlama Ve Öfke Nöbeti

Çocuklarda Ağlama Ve Öfke Nöbeti

Öfke insani bir duygudur, öfke genel anlamda bir durumda engellenme, incinme, doyurulmamış istek, istenmeyen sonuç durumları yaşandığında ve beklentilerin karşılanmamasına verilen tepkilerdir topluluğudur.

Öfke kontrolü, öfke yönetimi, öfke ile baş etme yolları günümüzde bir çok insan tarafından psikiyatri ve psikolojinin başvuru sebebidir ve aynı zamanda psikiyatri ve psikolohinin popüler uğraşı alanlarındandır.

Çocuklarda öfke nöbetlerinin en yoğun görüldüğü yaş aralıkları 1,5- 3 yaş arasıdır. Adım atmaya başlayan bebekler bağımsızlıklarının ilk adımlarını hayata atarken, kendisini dünyanın merkezinde görmekte, en küçük bir engellenmede doğal olarak çok büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır. Oldukça güçlü ve yoğun bir sahiplenme duygusu içerisinde her şey onundur, eşyalarını kimseyle paylaşmak istemez. Yarım yamalak konuşmakta, duygularını karşısındaki insana tam olarak anlatamamakta, insanlar kendisini anlamamaktadır. Tüm bu nedenler duygularını kontrol etmekte zorluk çeken çocuğun kızgınlığının bir anda öfke nöbetine evrilmesine yol açar.

Çocuktaki öfke nöbetinin psikiyatrik- psikolojik açıklaması olarak, çocuğun bağlanma ve bağımsızlaşma arasında yaşadığı ikilemin getirdiği içsel karmaşanın dışa vurmuş hali desek yanılmış olmayız.

Henüz 0-18 aylık bebeğinizde bile ara ara sinirlenme ve öfke görebilirsiniz. Bu zamanlar da bebeği en çok karnının acıkması,  yüksek ses ve uykusuzluk sinirlendirir, buna da ağlama ile tepki verirler.

Okul öncesi dönem olarak adlandırılan çocukların 3-5 yaş arasında ki dönemlerinde kızgınlıklar kolayca öfke nöbetine dönüşebilir, çocuklar saldırgan tavırlar sergileyebilir.

Çocuklar da kul dönemi yani 6-8 yaş aralığında ki dönem adalet kavramı öne çıkmaya başlar. Haksızlığa uğradıklarını düşündükleri zaman ve bu düşünceye gerçekten inandıklarında , ayrımcılık yapılırsa, yanlış anlaşılırlarsa ve amacını aşan ceza alırlarsa sinirlenir, öfkelerini dışarıya vurabilirler. Kötü söz söyleme, fiziksel şiddet uygulamak ve tehdit etmek bu yaş aralığında ki çocuklar için öfke nöbetlerinde ortaya konan eylemlerdir.

Öfke nöbetlerini önlemek, öfke nöbetlerinden kaçınmak için;

 

    • Öfke nöbeti geçiren çocuğunuzu izleyin ve Çocuğunuzun öfke nöbetleri ne zaman, nerede, hangi durumlarda oluyor? Bunu tespit edin ve sinirlendirecek hareketlerden uzak durmaya çalışın.

 

    • Çocuğa bir anda aniden, henüz hazır değilken emir ve isteklerde bulunmayın. Çocuğunuzla beraber parktayken kaydıraktan kayan çocuğunuza bir anda, hadi artık eve gidiyoruz demek çocuğunuzu sinirlendirecektir, bunun yerine 10 dakika daha kay, sonra eve gideceğiz demek daha doğru bir yaklaşımdır.

 

    • Çocuklar uykusuzluğa, açlığa ve yorgunluğa biz yetişkinler gibi tahammül edemezler. Bunlara özen göstermeniz çocuğu rahatlatacaktır.

 

    • Çocuklarınızın seçim yapmalarına imkan verin, doğrudan kendi fikirlerinizi çocuğunuza kabullendirmeye çalışmayın. Soğuk havada şapkasını takmadan sokağa çıkmak isteyen çocuğunuza, bugün mavi mi yoksa yeşil şapkanı mı takmak istersin tarzı bir teklifte bulunmanız onun bu fikire yumuşamasını sağlayacaktır.

 

  • Çocuğunuzun kapasitesini iyi bilin, yapamayacağı ya da zorlanacağı görevler vermekten kaçının.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top