Akut Duman İnhalasyonu Duman Soluma

Akut Duman İnhalasyonu Duman Soluma

Burun iltihabı olarak bilinen rinitin alerji sebebiyle olmasına alerjik rinit deniyor. Alerjik rinitin en önemli nedeni havada uçuşan polenler ve ağaçlar. Benzer reaksiyonlar küfler, hayvan tüyleri, ev tozları ve akarları gibi alerjenlere karşı da gelişebiliyor. Mevsimsel alerjik rinitinde çoğunlukla ağaç polenleri sebep olurken mevsim boyunca devam eden alerjik rinitin nedeni ise hamam böcekleri ve ev tozu akarları.

Evde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların bulunması alerjiyi arttırdığına dikkat çeken Avrasya Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Koray Cengiz, alerjik rinitin belirtilerini sıraladı, hastalıkla ilgili şöyle konuştu:

 

ALERJİK RİNİT BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR

 

  • Gündüz yaşanan yorgunluk,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Baş ağrısı,
  • Burun akması,
  • Uyku düzeninin bozulması,
  • Burun hizasında sorunlar,
  • Sürekli devam eden hapşırma krizleri,
  • Soluk ve su gibi burun akıntısı,
  • Kulaklarda kaşıntı,
  • Gözlerde kızarıklık, nemlilik, sulanma.

 

Alerjik rinit tipleri nelerdir?

Mevsimsel alerjik rinit: Alerji hastalıklarının % 75’ini oluşturmakla birlikte, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Bitkilerin döllenme saatlerinde açık havada uzun süre kalındığında yoğun olarak yaşanır. Yukarıda belirtilen semptomlarla kendini gösterir.

Çok yıllık rinit: Toz, mantar sporları, kedi, köpek ve kemirgen gibi hayvanlardan deri parçaları gibi çok farklı sebeplerle ortaya çıkar. Belirtileri mevsimsel alerjik rinit ile bire bir benzemese de kulak kaşıntısı daha az, burun akıntısı daha sıvıdır. Ek olarak hasta koku ve tat alma duyularını geçici olarak kaybedebilir.

 

Alerjik rinit ve nezle arasındaki fark nedir?

 

Her ne kadar belirtileri birbirine çok benzemese de nezle ve rinit farklı hastalıklardır. Ayırt etmenin birkaç yolu vardır. Eğer ateşiniz yok ise ve sıvı şeklinde bir burun akıntınız varsa alerjik rinit hastalığına rastlamış olabilirsiniz. Ancak burun akıntısı sarıysa, vücutta ağrı varsa ve az da olsa bu belirtilere ateş de dahil oluyorsa bu durum nezle olabilir.

 

 

Alerjik rinit tanısı nasıl konur?

 

Bu konuda en önemli teşhis kriteri hastanın anlatacağı hikayedir. Doktorlar alerjik rinit tanısı için öncelikle hastada oluşan belirtileri kontrol eder. Belirtilerin hangi mevsimde, ne ile nasıl karşılaştığında ortaya çıktığı ve vücudun nasıl tepki verdiği gibi etmenler teşhis için çok önemlidir. Nelerin tetikleyici olduğu teşhis için yardımcı olacaktır. Kan veya deriden yapılan testler ile rinite sebep olan alerjik hastalık ortaya çıkar. Ancak testlerin sonuçları negatif bile olsa, hastada görülen yan etkilerle de teşhis konulabilir.

 

Alerjik rinit nasıl tedavi edilir?

 

Alerjik rinitte tedavi yolu öncelikle hastalığı değil şikayetleri çözme, kaldırma üzerine kuruludur. Alerjik rinitin tedavisinde yan etkileri tetikleyen alerji eden durumlardan kaçınma ve ilaç tedavisi önemlidir. Tedavide en sık kullanılan ilaçlar ise tetikleyen alerjenlenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreylerdir. Antihistaminikler özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma gibi belirtilerin onarılmasında oldukça önemlidir. Spreylerde bulunan kortizon özelliği yalnızca burun bölgesine uygulandığında yan etkisi yok denecek kadar azalır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top