Akut Sinüzit

Akut Sinüzit

Burun tıkanıklığına bağlı olarak nefes almak zorluğuyla kendini belli eden sinüzit, pek çok kişiyi olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Sinüs örtü dokusunun iltihaplanması durumu “sinüzit” olarak tanımlanıyor. İşte, sinüzit hakkında bilinmesi gerekenler…

SİNÜZİT BELİRTİLERİ NELER?

Kış aylarında özellikle kalorifer evlerde iyice kuruyan hava sinüzit gelişimine neden olur.

Akut sinüzitin burun tıkanığı sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözler etrafında ağrı, diş ağrısıyla karışabilen yanak ağrısı belirtileri bulunur. Bazen kuru öksürük, hafif ateş mide rahatsızlığı şikayetleri görülür.

Kronik sinüzit belirtilerinin süresi 3 aydan uzundur. Gerginlik tipi baş ağrısı, migren, burundaki kıkırdak eğriliğinde burun tıkanıklıklarını ve mevsimsel alerjiler sinüzitle karışır. Hastalığın belirtileri koyu geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri yükselen öksürük olabilir.

Hastalıkta ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı tıkanıklığı vardır. Hasta, koku almakta bile güçlük çeker. Kronik sinüzitte ise bütün bunlarla birlikte kafada bir ağırlık, doluluk hissi vardır. Hastanın konuşması, ses tınısı dahi değişir.

SİNÜZİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

 

Hasatlığın tedavisi antibiyotikler ve burun açıcı ilaçlarla yapılır. Eğer hastalık kronik hale gelmişse ve sinüslerin burunda açılan deliklerinde önlenemeyecek tıkanıklıklar oluşmuşsa ameliyatla tedavi etmek gerekir. Akabinde çok ağır bir alerji varsa ameliyat sonrası ilaç tedavisiyle durumu iyi takip edilmezse hastalık büyüyebilir.

 

Sinüzit tedavisi nedene yönelik yapılmaktadır. Eğer soğuk algınlığından dolayı olduğu düşünülüyorsa burun tıkanıklığını azaltacak burun spreyleri ve soğuk algınlığı ilaçları ile tedavi edilir. Bulguların 7-10 günü geçmesi veya beşinci günden sonra semptomların kötüleşmesi halinde bakteriyel bir enfeksiyon gelişmiş olabileceği düşünülür ve kulak burun boğaz hekiminin muayenesiyle kesin karar verebileceği antibiyotik seçeneği göz önünde bulundurulur. Normal su ile hazırlanan karbonatlı – tuzlu sular, eczaneden alınmış olan okyanus suları yardımı ile burunun yıkaması yapılarak hastalığın temizlenmesine yardımcı olunmalıdır.

 

– Alerjiye bağlı olduğu düşünülen durumlarda alerjik ilaçlarıyla tedaviye edilir.

 

– Diş enfeksiyonları tedavi edilmelidir.

 

– Reflü hastalığına yönelik önlemler alınmalıdır.

 

– Beslenme desteği olmalı ve eksik kalan vitamin ve minarellerle desteklenmelidir. Özellikle de A, C, D ve E vitaminleri, selenyum, çinko ve magnezyum bunlardan bazılarıdır.

 

– Sigara içilmemeli, temiz havada alınmalıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top