Akut Lenfoblastik Lösemi ALL

En sık görülen kan kanseri tipleri

Hematolojik kanserlerde son yıllarda çok önemli ilerlemeler sağlandı. Bu gelişmeler, biyolojik özelliklerini daha iyi anlamamızı, tanıdaki gelişmeleri ve tedavideki başarıyı kapsıyor. Hematolojide çok sayıda yeni ilaç klinik çalışmalarlada etkinliklerini gösterdi. Bir çok yeni ilaç grubu son yıllarda ruhsat aldı. Yeni ilaçlar arasında da, etki tarzı da çok ilginç olan hedef odaklı yer alıyor (ingilizce “targeted therapies”).

 

Hematolojide en sık görülen kanserler, lenf düğümü olan lenfomalardır. Bu hastalıkları lenfoma ve dışı lenfomalar olarak iki büyük gruba ayırıyoruz.

Sıklık açısından lenfomalardan sonra gelen hastalık da kemik iliğinde ve kemiklerde görülen multipl miyelom adlı hastalıktır. Diğer sık görülen tipleri ise beyaz kan hücrelerinin lösemi denilen hastalıklarıdır. Bunları ise akut lösemiler (akut miyeloid lösemi ve akut lenfoblastik lösemi) ve kronik lösemiler (kronik miyeloid lösemi ve kronik lenfositik lösemi) diye de farklı gruplara ayırıyoruz. Miyelodisplastik hastalıklar da, daha fazla olarak yaşlı insanlarda görülen, kandaki hücre sayılarının azalmasıyla farkedilen hastalıklar. Bir diğer grupsa miyeloproliferatif hastalıklardır. Bu hastalıklar kendilerini genellikle kandaki hücre sayılarının artmasıyla belirtiyorlar. Bunların yanında da, kanser olmasa dahi pek çok ciddi olan hastalıklar da var. Mesela aplastik anemi adı verilen, kemik iliğinin kan hücrelerini imal etmemesinden de kaynaklanan bir hastalık. Bağışıklık sistemini etkileyen kan hastalıkları da çok önemli hastalıklar arsında yer almaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top