Akciğer Kanseri
Akciğer vücudumuzun oksijen gereksinimini sağlayan organımızdır. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bahsedilen hücreler akciğerin normal şekilde görevini yapması için gereklilik doğrultusunda bölünürler ve çoğalırlar. Akciğer kanseri (Akciğer CA), yapısal şekli ile normal akciğer dokusundan olan hücrelerin kontrolünün ve ihtiyacının dışında çoğalır ve akciğer içerisinde bir kitle (tümör) oluşturur. Burada ki kitle daha öncesinde yer aldığı ortamda büyür, daha sonra ki süreçlerde ise çevredeki dokulara ya da dolaşım yoluyla uzaktaki oranlara yayılarak (kemik,beyin, karaciğer vb. gibi) organlar da tahribata yol açarlar. Bu yayılmaya metastaz adı verilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
- Sigara, puro, pipo gibi tütün ve tütün mamüllerini tüketmek ve bu mamüllerin dumanına maruz kalmak, Akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olan en büyük risk faktörüdür. Asbest: Madenlerde, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılır. Solunum yollarında uzun süreli tahriş oluşturur.
- Radon: Toprakta, yaşadığımız evlerde bulunan kokusuz, doğal radyoaktif bir gaz çeşididir.
- Tüberküloz yani Verem hastalığına yakalanan kişiler de akciğer kanseri riski bulunmaktadır, Bu hastalığın yerleştiği akciğer alanında sonradan akciğer kanseri gelişebilir.
- Daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak da bir kez daha akciğer kanserine yakalanma ihtimalini arttırır, Bir kere akciğer kanseri nedeniyle operasyon geçirmiş, ya da ışın tedavisi uygulanmış olanlarda ikinci bir kanser gelişme riski vardır. Sigara içmek bu riski ayrıca arttırır.
- Radyoaktif uranyum cevheri gibi cevherler
- Kimyasal maddelerin uzun süreli solunması, berilyum, kadmiyum, arsenik vinil klorür vb maddeler.
- Radyoterapi öyküsü
- Hava kirliliği
- Aile öyküsü
Belirtileri Nelerdir?
Akciğer kanserlerinin en sık görülen belirtileri şunlardır;
- Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük
- Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak
- Derin derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken şiddetlenen göğüs sancısı
- İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı
- Ses kısıklığı
- Nefes darlığı
- Sürekli yineleyen ya da geçmeyen zatürre veya bronşit gibi akciğer enfeksiyonları
Tedavi;
Her hastanın tedavi süreci farklılık gösterebilir. Tedavi sürecinde hastalığın tam olarak yeri, kaçıncı evre de olduğu, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığı gibi birden fazla faktör etkilidir. Multidisipliner bir çalışmaya ihtiyaç duyulan bu tedaviler ;cerrahi, hedefe yönelik tedaviler radyoterapi, kemoterapi gibi çeşitli seçenekleri sunmaktadır.