Adölesan Varikosel (Gençlerde Varikosel)
Varikosel; testis etrafında bulunan spermatik kordondaki plexus pampiniformisi oluşturan venlerin anormal şekilde genişlemesi ve kıvrımlı hal alması durumuna verilen addır. Erkek cinsiyetinde görülen kısırlığının nedenleri arasında tedavi edilebilir en sık nedendir. Genel toplumdaki sıklık oranı % 15 civarındadır. Kısırlık nedeniyle şikayette bulunanlar da varikosel sıklığı % 40’lara kadar çıkmaktadır. Her yaşta görülebilmekle beraber, 10 yaş altında çok az görülür. Yaş ilerledikçe ergenlik dönemine doğru sıklığı artmaktadır. Hastalar arasında Yaş aralığı 11-19 arasında varikosel sıklığı % 14- 20 arasında görülmektedir. Görülen Varikosellerin % 78-93’ü sol tarafta bulunmaktadır, %1-7’si sağ tarafta ve % 0-2’si iki tarafta da bulunmaktadır.
Adölesan dönemde sıklıkla hiç bir belirti göstermez, bu yüzden varikosel aileler tarafından tespit edilerek doktora başvurulur. Testis etrafında şişlik(variköz damarlar), testis boyutlarında azalma, testis kıvamında yumuşama gibi bulgularla bir doktora başvurulur.
Varikosel hastalığının tanısı fizik muayene ile ve skrotal Doppler Ultrason tetkiki ile konulur. Varikosel fizik muayenesi 3 farklı kategoriye ayrılır.
Grade 1: yalnızca hastanın efor yapması(tıp tekniği adıyla valsalva manevrası) ile belirlenebilen varikosel
Grade 2: Hasta efor sarfetmeden elle muayenede belirlenen varikoel
Grade 3: Dıştan elle muayene edilmeden gözle görülebilen varikosel durumları.
Hastanın fizik muayenesi esnasında testisler arasında büyüklük farkının görülmesi cerraha girişim gerekliliği açısından uzmanlara bilgi verir. Özellikle 17 yaş altında ki çocuklarda semen analizi yapmak pek mümkün değildir. Bu durumdaysa operasyon kararı testis boyutlarındaki farklılığa göre belirlenir, eğer fark %20’den fazla ise varikosel ameliyatı önerilir. Varikoselin iki tarafta birden olması halinde testis boyut farkına bakmadan ameliyat kararı alınır.